Psoriazis – o boala neinteleasa si necunoscută

Psoriazis – o boala neinteleasa si necunoscută

Ne dorim să aducem claritate în ceea ce privește această boală cronică, ce afectează din ce în ce mai mulți oameni. La nivel mondial 2 % din populația globului suferă de această afecțiune.

La noi în țară, numărul persoanelor este în creștere, ajungând la 5%. Lipsa igienei, expunerea la bacterii și mai ales lipsa de informare asupra acestei afecțiuni, face că până și formele ușoare de manifestare să rămână netratate și să se agraveze. 

Psoriazisul nu este contagios și nu se tratează.

Este cunoscut de sute de ani, fiind descoperit și în ADN-ul mumiilor de acum 2000 de ani din bazinul mării Mediterane. De-a lungul timpului Psoriazisul a fost confundat cu lepra, condamnandu-i astfel pe cei ce sufereau de această boală să fie considerați paria, și să își trăiască viața izolați de comunități. 

Până în secolul XIX, când Dr Robert Willan, un medic englez, a făcut prima descriere clinică a bolii și încet încet, a devenit cunoscut și identificat ca atare, deosebindu-se de lepră. 

Astăzi Psoriazisul este considerat o boală cronică, ce afectează pacientul pe toată durata vieții

Chiar dacă există perioade de remisie de lungă durată, remisia este imprevizibilă și poate să apară și după pauze îndelungate. Din acest motiv una din caracteristicile importante ale Psoriazisului este imprevizibilitatea. Poate să apară aproape la orice vârstă, existând cazuri confirmate și la câteva luni de viață.

În cazul copiilor există statistici care confirmă apariția bolii la 40 % din persoanele care încă nu au împlinit 16 ani și până la 10% la cei sub 10 ani.

Tot din studii ale unor universități de prestigiu s-a aflat că există și un factor genetic, transmis pe linie maternă, la fel ca și obezitatea și diabetul. Persoanele afectate de psoriazis, au predispoziții și la alte comobirditati, cum ar fi diabetul de tip 2, artrita, boala Crohn, boala ficatului gras, s.a.m.d.

Viața pacienților care suferă de Psoriazis este afectată atât la nivel fizic cat și psihologic

Ținând cont de manifestarea la nivel cutanat a bolii, dincolo de durerea și disconfortul fizic, pacienții vor întâmpina și adversitate din partea altor oameni. Dacă primele manisfestari apar în copilărie, vor avea impact asupra copilului din cauza glumelor sau felului în care acesta va fi apostrofat de alți copii. Este foarte importantă în această perioadă consilierea, pentru ca copilul să nu simtă rușine sau vină.

Din cauza lipsei de informare, multe persoane experimentează dificultăți la angajare, sau în mediul educațional. În funcție de locul unde se manifestă boala, mâini, picioare, gât sau pe corp, cu atât mai dificilă poate fi integrarea sau practicarea anumitor meserii.

Psoriazisul nu este contagios și nu reprezintă niciun pericol pentru persoanele care intră în contact cu un bolnav.

Psoriazisul nu prezintă un pericol în sine, dar netratat poate agrava starea de sănătate generală a pacientului

Din cauza comorbiditatilor, și mai ales a artritei psoriazice, sănătatea pacientului se poate înrăutăți.

Chiar dacă este o boală incurabilă, tratamentele medicamentoase împreună cu cremele hidratante ameliorează simptomele și pot obține astfel perioade foarte lungi de remisie.

Exista mai multe tipuri de psoriazis

Deși nu vom intra în acest articol în detalii medicale, cred că este important să știm că există 5 tipuri de psoriazis, diferențiate de agresivitatea cu care se manifestă și de modul în care se prezintă leziunile, scuamele.

Psoriazis în plăci: Este cel mai frecvent, manifestându-se în 80-90% din cazuri. Este caracterizat de pete groase și roșii pe piele, frecvent având un strat alb sau argintiu.

Psoriazis gutat: Apare sub forma unor pete mici roșii pe piele. Acesta afectează aproximativ 8% dintre persoanele cu psoriazis. De cele mai multe ori, debutează în copilărie sau adolescență.

Psoriazis inversat: Acesta apare frecvent în pliurile pielii, de obicei sub sâni, în zona subrațului sau între coapse. Petele sunt roșii, frecvent lucioase și fine la palpare.

Psoriazis pustulos: Este o formă severă de psoriazis, care se dezvoltă rapid prin pustule albe înconjurate de roșeață. Poate afecta anumite zone ale corpului, precum mâinile și picioarele, sau pot afecta întreaga suprafață a pielii.

Psoriazis eritrodermic: Mai este denumit psoriazis exfoliant – este un tip rar de psoriazis care se prezintă sub forma unor arsuri severe. Afecțiunea reprezintă o urgență medicală.

Există mulți factori declanșatori, începând cu cel genetic, dar dincolo de aceasta, dacă știm că există o predispoziție sau au apărut primele semne, e bine să evităm alimentele cu factor inflamator ridicat, cum ar fi lactatele, carnea roșie, zaharurile rafinate și cartofii.

Este indicat să reducem stresul pe cât posibil și să prevenim leziuni ale pielii sau expunerea solară îndelungată, care deși este recomandată pentru uscarea scuamelor, poate provoca arsuri.

Vom reveni cu un articol pe această temă, în care vom discuta despre diagnostic, tratamente și mai ales despre cum putem să ținem sub control erupțiile cutanate care provoacă cel mai mare disconfort.

Surse:

https://www.apaa.ro/

https://www.reginamaria.ro/