Negi, alunite si bătături – Patologie și preventie – Interviu cu dna Dr Larisa Nistor, medic dermatolog

Doamna doctor Larisa Nistor practică dermatologie si estetica în Cluj – Napoca, în cadrul Clinicii MediSpa si face asta cu multa dedicare și pasiune. Este foarte atașată de partea de patologie și de partea de aparatură medicală cât mai nouă, cât mai inovatoare.

Noi suntem un popor plin de basme, de mituri de obiceiuri. Ne puteți explica dincolo de mituri și legende, ce sunt negii de fapt și cum apar aceștia?

Negii, sau medical spus, verucile, sunt mici excrescențe pe piele. Ei apar mai frecvent, pe zone predispuse la microtraumatisme, cum ar fi palmele sau tălpile, dar pot să apară absolut oriunde pe piele. Sunt de fapt celule din pielea noastră multiplicate exagerat, datorită unui virus.

Negii sunt de fapt virali?

Da. Negii sunt cauzați de o parte din tulpinile Virusului Papilloma Uman (sau Human Papilloma Virus) și din acest motiv sunt contagioși și pot infecta atât pielea cât și mucoasele.

Există vreun comportament al oamenilor, fie că sunt adulți sau copii, care poate influența apariția negilor?

Da, sunt mai multe comportamente. În primul rând tot ce înseamnă producerea de microtraumatisme la nivelul pielii poate să crească riscul de a contracta un virus. Practicarea sporturilor de contact, unde pielea este expusă, mersul la înot sau la saună, fără a purta încălțăminte care ne protejează pielea de suprafețele ce ar putea conține celule infectate cu acest virus. Dacă salonul de cosmetică unde mergem la manichiură sau pedichiură nu sterilizează corespunzător ustensilele, ne poate expune riscului infectării.

Cum deosebim negii fata de alte afectiuni: bataturi, alunite sau de orice altă excrescență la nivelul epidermei ?

Este foarte important să le deosebim și să nu neglijăm ceva care ar putea fi periculos. Negii nu sunt periculoși în sine, dar dacă îi confundăm cu alte afectiuni și îi tratăm necorespunzător se pot produce diverse complicații.

Verucile pot fi confundate cu nevii dermali, un tip de alunița nodulară care poate apărea oriunde pe corp, dar foarte rar pe maini si picioare. Poate fi diferentiața de veruci prin prezența părului pe suprafața sau cu ajutorul dermatoscopului.

Bătăturile sunt locale, cauzate de un traumatism, la picioare din cauza încălțămintei sau la școlari la degetul trei. 

De cele mai multe ori ne putem da seama cu ochiul liber de natura fiecărei excrescențe în parte. Dar există și situații în care o persoană nu este absolut sigură, și atunci se recomandă un control dermatologic, la care se poate investiga cu un dermatoscop și pune un diagnostic sigur.

Când recomandați dumneavoastră că ar fi momentul să ne prezentăm la o consultație?

Aș spune că este momentul să mergem la dermatolog, dacă avem o verucă, pe care am încercat să o tratăm o lună, două cu substanțe din farmacie și nu a trecut. As mai recomanda o vizita la dermatolog dacă avem dintr-o dată foarte multe veruci, pentru că asta ar putea să însemne, că undeva la bază stă o boală care determină scăderea imunității.

Se întâmplă la persoanele vârstnice să fie veruci la nivelul tălpilor, de exemplu, care persistă foarte mulți ani și acest lucru poate să însemne că este mai mult decât atât și este bine să fie evaluate de un specialist.

Copiii ar putea fi impactati diferit față de adulți?

Copiii sunt mai predispuși la avea negi, pentru că sistemul lor imunitar nu a fost dezvoltat în așa fel încât să răspundă prompt la aceste tulpini de viruși HPV. Dar, de asemenea, la copii se întâmplă că negii să treacă de la sine după o perioadă de timp. Într-adevăr incidența apariției negilor la copii este mai mare.

Există dispozitive moderne de înghețare a negilor pe care le putem folosi și acasă. Chiar le poate folosi oricine?

Dacă suntem convinși de diagnostic, fără nicio grijă putem să încercăm distrugerea negului prin înghețare. Prin înghețare celulele care conțin virusul sunt distruse și astfel se pot îndepărta de pe piele. O înghețare mai puternică crează chiar o bulă între veruca și pielea sănătoasă și asta poate să ducă la exfolierea completa a negului. Dispozitivele medicale pe care le folosim acasă, nu sunt chiar atât de puternice ca și cele folosite în cabinetul medicului și atunci poate să fie necesar să le folosim timp mai îndelungat sau să fie eficiente pe veruci mai mici.

Durata sau tipul tratamentului depide de dimensiunea negului?

Dacă negul este pe o suprafață mai extinsă sau este puțin mai gros, atunci este posibil ca dispozitivele medicale din comerț să nu poată să pătrundă până la ultimul strat de celule ale acestuia și astfel să nu ducă la eradicarea lui.

Mă gândesc că de-a lungul carierei ați auzit de tot felul de tratamente “băbești”. Pot face acestea mai mult rau decat bine ?

Sunt o mulțime de tratamente băbești, dar cred că cel mai frecvent la noi în popor, este întrebuințarea unei plante care se numește rostopască. Această plantă secretă un lichid albicios, și se pare că pe unele persoane le-a ajutat. Sunt studii despre această plantă și într-o oarecare măsură are eficiență, dar problema ar fi că nu se știe cât de mult pătrunde în piele și nu se cunosc exact efectele adverse ale întrebuințării. Eu nu as recomanda folosirea ei.

Care ar fi recomandarile dumneavoastra cu privire la preventie?

Sunt câteva metode care ar putea să ne dea cât de cât un confort psihologic și care ar putea să ne asigure de prevenția verucilor chiar dacă nu există o soluție universal valabilă. Este recomandat să ne spălăm pe mâini după ce mergem la baie, să facem întotdeauna duș la piscină, să folosim șlapi, să nu permitem contactul direct al pielii noastre cu celulele infectate aflate pe jos. Dacă mergem la manichiură, pedichiură, să avem grijă suplimentară la instrumentele folosite. Să evităm contactul cu o verucă , mai ales dacă avem pe cineva în familie.

Dacă un copil are o verucă pe mână, este bine să nu îl trimitem la scoală?

Nu nu, trimiteți copilul liniștită la scoală, cu plasture care sa acopere veruca, ca să folosim metode de barieră, atât pentru a opri transmiterea către alți copii, dar și către alte părți ale corpului care ar putea fi infectate. Nu e obligatoriu dacă intrăm în contact cu o verucă să devenim purtători. De multe ori imunitatea își face efectul și îndepărtează virusul.

Recomandarile dnei Dr.

Să nu lăsăm nici să se extindă, nu aș recomanda cu siguranță să așteptăm că o verucă să treacă de la sine, ci să încercăm metode blânde de tratament, plasturi cu combinații de acizi, soluții de combinații de acizi, crioterapia, creme care să stimuleze imunitatea locală sau chiar metode mai avansate, tratamentul laser care poate să închidă vasele de sânge care hrănesc veruca și încet încet să ducă către rezoluția ei, chiar dacă uneori se vindecă mai lent, dar nu trebuie să ne dăm bătuți.

Pentru a viziona interviul integral, va rugăm să accesați link-ul de mai jos: