Metode de contraceptie – Interviu cu Dna Dr Diana Enache – medic primar obstetrica – ginecologie

Metode de contraceptie – Interviu cu Dna Dr Diana Enache – medic primar obstetrica – ginecologie

În primul rând doresc să-i mulțumesc doamnei doctor Diana Enache că a acceptat să-mi acorde acest interviu pentru cititoarele blogului nostru de pe www.farmaskin.ro. Dorința noastră de a aduce plus valoare în viața cititorilor, se va vedea și prin aceste interviuri cu medici din diferite specializări. 

Doamna doctor practică medicina în Brașov, în cadrul Maternității dar și în propriul cabinet. Este mereu cu pantofii pregătiți la ușă, în caz că sună vreo graviduta și trebuie să fugă la spital. Face parte din categoria de medici, ce face această profesie cu dedicare și din dragoste pentru pacientele ei. 

Dorește să aducă educația sexuală cât mai aproape de tinerii din Brașov, pentru că cunoașterea este putere. 

Sunteți medic primar în obstetrică și ginecologie, dar sunteți pasionată de educația sexuală, mai ales în rândul adolescenților. De ce este atât de importantă pentru dumneavoastră ? 

Educația sexuală este un subiect delicat, iar majoritatea părinților evită sau amână să discute despre asta. Copiii devin însă adolescenți iar interesele pentru sex devin firești. O bună informare cu privire la sănătatea sexuală este necesară și este bine să fie făcută din timp, cu informații adecvate fiecărei vârste. 

A fost vreodată un moment în care ați simțit că viața unei paciente ar fi putut avea alt deznodământ dacă ar fi avut acces la educație sexuală? 

Tinerii trebuie să fie pregătiți pentru începerea vieții sexuale, să cunoască riscurile la care se pot expune și cum se pot proteja de infecțiile intime cu transmitere sexuală ( chlamydia, gonoree, ureaplasma, mycoplasma)dar și de sarcinile neplanificate. 

Din păcate am întâlnit mai multe astfel de situații, unde educarea adolescenților cu privire la responsabilitățile pe care le implică sexul ar fi putut preîntâmpina unele infecții care pot avea efecte grave, cum ar fi infertilitatea sau sarcinile nedorite la vârsta adolescenței. 

Tinerii își încep viața sexuală la vârste din ce în ce mai tinere. Când credeți că ar trebui să discute cineva cu ei despre contracepție? 

Tinerii au nevoie să înțeleagă ce înseamnă o relație sexuala sănătoasă, și mai mult decât atât respectul față de sănătatea sexuală a partenerilor. Pentru că ei să se poată bucura de o viață de cuplu, și implicit de viață sexuală, trebuie să dețină cunoștințe despre sexualitate, despre cum funcționează aparatul reproductiv la fiecare dintre sexe și să învețe cum pot avea grijă de igiena intimă. 

Așadar, discuția despre contracepție ar fi bine să fie făcută în același timp cu cea despre viața sexuală. Nu se pot exclude una pe alta. 

Ce metode contraceptive recomandați la începutul vieții sexuale? Și mai apoi când femeile și-au întemeiat o familie, dar încă nu își doresc copii? 

La începutul vieții sexuale, pentru protecția împotriva infecțiilor cu transmitere sexuală, a sarcinilor neplanificate aș recomanda că metodă de contracepție, prezervativul. Desigur, aș recomanda și pilula contraceptivă, dar ea protejează doar împotriva unei sarcini, nu și împotriva BTS. ( bolile cu transmitere sexuala). 

După întemeierea unei familii, pentru a întârzia o sarcină, sau pentru femeile ce nu își mai doresc alți copii, recomand montarea unui sterilet ( DIU) cu scop contraceptiv.

Am descoperit că multe mămici sunt preocupate de riscurile montării steriletului. Care este adevărul? Există riscul că acestea să fie abortive? 

O întrebare foarte frecventă este “ ce tip de sterilet aleg”. Acesta se recomandă pacientelor care au la activ cel puțin o naștere. Putem recomanda și pentru pacientele care nu au născut încă, doar dacă au contraindicații la orice altă formă de contracepție. Inserarea steriletului la femeile care nu au născut sau au născut prin cezariană, se efectuaza la menstruație.

Am citit multe articole în mediul online despre modul în care funcționează un sterilet. Informațiile sunt contradictorii cu atât mai mult cu cât acestea sunt scrise de medici de diferite specialități. 

Este normal să culegem cât mai multe informații înainte de a opta pentru această metodă contraceptivă. Steriletul nu îngrașă, nu doare, nu se simte si nu determină apariția acneei. După montarea unui sterilet nu este contraindicată utilizarea tampoanelor interne, nu dă cancer de col, nu se simte în timpul contactului, dacă se respectă intervalul de timp cât poate fi utilizat. Este obligatoriu însă că înainte de a insera un DIU, medicul să facă un control amănunțit, fiind necesar un examen citologic ( Papanicolau), un examen medical din care să rezulte că nu există inflamații uterine sau leziuni ale colului uterin. 

Odată montat steriletul este important să fie respectat consultul anual sau ori de câte ori pacienta simte nevoia să se consulte cu medicul ginecolog. 

Întotdeauna să verificăm sursa articolelor pe care le citim și mai ales autorii acestora. De multe ori, persoane care nu au nicio legătură cu medicina, scriu articole ce pot dezinforma publicul, mai ales când este vorba de un subiect sensibil. 

Cand recomandați montarea unui sterilet? 

Steriletul, mai ales cel hormonal este recomandat pacientelor peste 35 de ani, cu partener stabil sau au trecut cel puțin printr-o naștere. 

Tot vorbim despre sterilet, dar cred că multe doamne nu știu cum arată acesta. Ne puteți descrie în câteva cuvinte cum arată și din ce materiale sunt confecționate? 

Steriletul este un mic dispozitiv din plastic și/sau metal care are forma literei T, plasat în uter pentru a preveni o sarcină. Este o modalitate reversibilă de contracepție. Steriletele sunt de 2 tipuri, cele hormonale ce pot fi montate chiar și pacientelor care alăptează și cele metalice ce conțin fir din Cupru, Aur sau Argint. 

Steriletele metalice au ca principal mod de acțiune împiedicarea nidației, determină o reacție inflamatorie locală ce poate avea rol spermicid, și care se poate manifesta clinic prin prelungiea menstruației că durată și flux mai abundent.

Cele hormonale inhibă ovulația, subțiază endometrul astfel reducând abundenta menstruației, chiar absența ei, în cazul steriletului hormonal. 

Steriletul nu este abortiv. Steriletul hormonal este folosit și în cazul unor patologii cum ar fi polipi, fibrom uterin sau adenomioza. 

Cât de sigur este steriletul? Dar prezervativul? Poate acesta cauza probleme în viața de cuplu?

Steriletul, mai ales cel hormonal este recomandat pacientelor peste 35 de ani, cu partener stabil sau au trecut cel puțin printr-o naștere.

Rata de protecția este de 97-99% cu o incidentă de 1% a sarcinilor extrauterine. 

Nicio metoda contraceptiva nu are eficienta de 100%, poate doar abstinenta si aceasta nu este sanatoasa pentru viața de cuplu.

Și ca să încheiem într-o notă optimistă, ce recomandați femeilor pentru o viață sănătoasă și mai ales fără stresul unei sarcini nedorite. 

Recomandarea principală este o vizită la medicul ginecolog pentru examenul genital anual, și o discuție cât mai amănunțită pentru a culege informații reale, pentru a primi răspunsuri la întrebări, și de ce nu pentru a desființa miturile legate de sterilet sau o viață sexuală sănătoasă în general.