PSORIAZIS – Dacă vrei sa știi, întreabă medicul – Dr. Larisa Nistor

PSORIAZIS – Dacă vrei sa știi, întreabă medicul – Dr. Larisa Nistor

Psoriazisul afectează între 1.5 – 2% din populație în țările vestice. Este o afecțiune prezentă în întreaga lume și poate afecta pielea, unghiile și scalpul.

Care sunt primele semne cu privire la apariția bolii?

La prezentarea inițială în cabinet, cel mai frecvent pacientul îmi spune: “Am o eczemă care nu trece sau reapare după tratament” sau „am mâncărime la nivelul scalpului și o mătreață groasă care se desprinde greu”. Cea mai frecventă formă de psoriazis, numită și psoriazisul vulgar, poate fi observată ca plăci roșiatice, îngroșate, cu scuamă argintie pe suprafață (piele uscată care se exfoliază). Aceste plăci apar adesea pe coate și genunchi sau pe scalp, dar pot fi găsite și pe alte părți ale corpului. Ele pot fi de mici dimensiuni sau pot avea câțiva centimetri. Cauzeaza mâncărime și discomfort la marea majoritate a pacienților. Pe lângă aceste aspecte, un indiciu important pentru a diferenția psoriazisul de alte boli este “fenomenul Koebner”, adică apariția pe zone de traumatism.

Cum pot părinții sa stie sa identifice micile leziuni care apar la copii, să meargă cu ei la medic pentru un diagnostic corect?

Psoriazisul la copii arată de obicei la fel ca la adulți. Orice pată roșie cu sau fără mâncărime care apare pe piele și nu trece mai mult timp, sau reapare periodic, este bine să fie văzută de medicul dermatolog. Dacă o rudă de gradul 1 are psoriazis, atunci riscul copilului de a dezvolta psoriazis este mai mare. În unele cazuri,în special la copii, psoriazisul poate fi declanșat de anumiți factori precum o infecție streptococică (cunoscută ca roșu în gât). La câteva zile după infecție pot să apară mici papule roșiatice,regăsite pe tot corpul, cu scuamă pe suprafață. Această formă se numește psoriazis gutat (a cărui denumire vine din latinul “gutta” care înseamnă “picătură”). În acest caz e important să ne prezentăm la medic pentru a trata infecția, lucru care ar putea duce și la rezolvarea psoriazisului. Și la adulți pot exista factori declanșatori precum traumatismele, infecțiile, stresul, fumatul, alcoolul sau unele medicamente.

Sfaturi pentru un pacient cu psoriazis:

  • Să hidrateze pielea în fiecare zi, de mai multe ori pe zi dacă pielea e uscată, cu creme și unguente hidratante și calmante, fără parfum, în special după duș. Acest lucru poate calma mâncărimea și reduce riscul declansării unui puseu de psoriazis.
  • Sa evite dușurile lungi, dese sau fierbinți. Acestea pot usca pielea.
  • Să evite factorii care a observat ca îi declanșează boala.
  • Să evite arsurile solare, rănirea pielii, scărpinatul
  • Să trateze psoriazisul existent până la vindecare după recomandarea medicului, să nu lase inflamația să se accentueze. 

Ce fel de creme/unguente pot fi de ajutor și in ce cazuri? 

Creme care trateaza: corticosteroizi, analogi de vitamina D, tacrolimul si pimecrolimus, gudroane de cărbune, retinoizi. Creme adjuvante: ajută la indepărtarea scuamei groase și calmarea mancărimii. Alegeți creme grase sau unguente plăcute la aplicare pe care să le folosiți cu drag, produse care conțin de ex. glicerină, uree, uleiuri, acid salicilic, acid lactic.

Ce rol are alimentația în managementul afecțiunii ?

O alimentație sănătoasă și echilibrată precum și practicarea sportului ajută la o stare de bine, reduc riscul de a dezvolta alte boli corelate cu psoriazisul precum diabetul zaharat, boli cardiace sau hipertensiune, reduc stresul, depresia și anxietatea.

Dacă bănuiești că ai psoriazis e bine să vezi un medic și să fii diagnosticat. Acest lucru ar putea să te ajute să scapi de mâncărime, de aspectul neplăcut și să ai o viață normală. Există o multitudine de optiuni de tratament, precum creme, terapia cu lumină (laser Excimer, lămpi cu UVB) și medicația care se înghite sau injectează. În acest fel boala este ținută sub control și crește calitatea vieții în rândul pacienților cu psoriazis.

Resurse:

Menter A, Korman NJ, et al. “Guidelines of care for the management of psoriasis and psoriatic arthritis. Section 3: Guidelines of care for the management and treatment of psoriasis with topical therapies.” J Am Acad Dermatol. 2009 60(4):643–59.