Febra. Cele mai frecvente întrebări.

1. Cauze ?

Febra este cel mai frecvent simptom care apare în cadrul unei infecții virale sau bacteriene. Rareori febra ușoară poate apărea ca reacțive postvaccinală, în cazul insolatiei sau în cadrul bolilor autoimmune și a altor patologii rare. E bine de știut că în in majoritatea cazurilor, febra la copiii cu vârsta sub 5 ani, apare în contextual unei infecții virale, autolimitate, și nu necesită administrare de antibiotic.

2. Febră la bebelusi ?

Așa cum am menționat mai sus, cel mai frecvent febra apare în contextual unei infecții virale. Rareori poate fi simptomul unei infecții bacteriene. La bebeluși, față de celelate vârste, febra ușoară poate apărea și în cazul deshidratării severe sau a erupției dentare dar și atunci când bebelușul este supraincălzit dacă este îmbrăcat prea gros.

3. Febră în alăptare ?

Dacă bebelușul alăptat are febră, această situație nu contraindică alăptarea. Cu atât mai mult, laptele de mamă își va modifica compoziția în funcție de nevoile belușului și chiar poate să susțină vindecarea acestuia.

4. Febră la bebeluși de la dințișori?

În cazul erupției dentare de obicei temperatura corpului poate crește cu aproximativ 0.5oC astfel ca în acest context bebelușii pot avea subfebrilitati sau febră ușoară, între 37oC- 38oC. Ar fi bine să nu punem erupția dentară pe primul plan atunci când vine vorba de febră peste 38oC pentur că pot fi omise alte diagnostice.

5. Febra nu scade, ce fac?

Consider că părinții trebuie să cunoască principii de bază în gestionarea febrei la domiciliu dar și când trebuie să meargă la medic dacă copilul lor are febră.

Febra la un copil sub 3 luni este o urgență și impune prezentarea imediată la medicul pediatru sau intr-un serviciu de urgențe pediatrice. Chiar dacă intre 3-6 luni febra nu mai este o urgență, este indicat un consult pediatric indiferent de gradul febrei. În general, în cazul copiilor sub 2 ani cu febră înaltă( > 39oC) este recomandat un consult pediatric la scurt timp de la debutul simptomelor. Febra ușoară( < 39oC) poate fi monitorizată la domiciliu timp de 2-3 zile, dacă copilul este intr-o stare generală bună și nu are alte simptome, atunci când părintele știe cum să gestioneze situația acasa și cum să administreze antitermicele.

6. Febra recurentă la copii ?

Medical, febra recurentă este definită ca episoade de febră care apare fără o cauză explicabilă, de 3 ori sau mai mult în decurs de 6 luni, ce apar la distanța de cel puțin 7 zile. În aceste cazuri, se impune un consult pediatric și poate investigatii suplimentare pentru a identifica o cauză. Febra recurentă la copil poate apărea în urma unor infecții dar și în cazul unor boli autoimmune.

7. Temperatura minimă, normala, maximă ?

Definiția temperaturii normale este ușor diferită de la o carte la alta sau de la un ghid la altul. Dar în principiu majoritatea ghidurilor se învârt în jurul unor valori similare așa cum le-am explicat mai jos, fără a face mari diferențe între temperature măsurată axillar, rectal sau la nivelul tâmplei. Temperatura corpului în general este in jur de 36,4oC însă orice valoare intre 36-37.5oC poate fi considerată o valoare normală. Între 37.5-38oC putem vorbi de subfebrilități, caz în care temperatura va trebui monitorizată ulterior și intervenim doar prin metode nemedicamentoase. O temperatură între 38-39oC este definită ca fiind febră ușoară iar peste 39oC febră înaltă. Hipotermia, adică o temperature prea scazută este o valoare sub 35oC.

8. Cum tratăm febra?

– Tratamente diferite în situații diferite

– Scheme de tratament

– Când mergem la medic?

Pentru aceste întrebări găsiți răspunsul aici: https://www.dralexandralatcu.com/post/tratamenul-febrei-la-copii

Dr. Alexandra Latcu

Medic specialist pediatru