Are febră. Oare ce să fac?

Febra este un subiect care creaza anxietate puternică la majoritatea părinților. Fie că se datoreză unei infecții, vaccinării sau este o usoară crestere a temperaturii datorita eruptiei dentare panica pune stăpânire pe parinți.

În acest articol voi clarifica: ce este febra si de ce apare, când intervenim cu antitermice și cum trebuie să le administrăm, când trebuie să ne prezentăm la medic și câteva cauze posibile de apariție a febrei.

Febra este un mecanism de apărare și este defintă ca o creștere a temperaturii peste 38℃. Cel mai adesea febra apare în urma unei infecții virale sau bacteriene.

Cel mai important este să recunoaștem semnele de alarmă în febră și să ne prezentăm la medic dacă este cazul.

Ne prezentăm cu copilul la medic dacă:

1. Prezintă febra > 38℃ care persistă mai mult de 3 zile
2. Febra nu cedează la antitermice
3. Copilul prezintă o stare generală alterată (moleșeala, prezintă somnolență – dificultate la trezire, se trezește greu, doar după o stimulare intensă)
4. Copilul este deshidratat (prezintă buze uscate, prezintă oligurie – cantitatea de urină este scăzută, are scutecul uscat de 8 ore)
5. Prezintă dificultăți respiratorii (polipnee (frecvență respiratorie crescută), tiraj, bătăi ale aripiorelor nazale, cianoza (tegumente albastrui/mov)
6. Prezintă fotofobie (sensibilitate la lumina), prezintă cefalee (durere intensă de cap)
7. Orice sugar sub 3 luni cu febră (T>38℃) trebuie consultat de medic

Care este tratamentul recomadat în febră?

Antitermicele sunt medicamentele folosite pentru scaderea temperaturii, acestea se administreaza când temperatura corpului trece de 38℃.

Acetaminofenul (Paracetamol, Panadol, Eferalgan) este antitermicul de primă intenție. Este atât antipiretic cât și antialgic (adică va scădea febra și va diminua durerea). Paracetamolul se poate administra începând cu vârsta de 2 luni. Se pot administra 4 doze/24 de ore.

Ibuprofenul (Nurofen, Algin) este antitermic, antialgic și antiinflamator. Se administrează copiilor cu vartsa mai mare de 6 luni. Se pot administra 3 doze/24 de ore.

Metamizolul sodic (Novocalmin, Locamin, Alvotor) se administrează cu recomandarea medicului atunci când febra recidivează mai repede de 4 ore sau cand acetaminofenul și ibuprofenul nu sunt eficiente. Atentie metamizolul sodic poate avea ca și reacție adversă agranulocitoza (este o condiție foarte severă, leucocitele sunt foarte scăzute, iar sistemul imunitar nu mai poate lupta impotriva infecțiilor). De aceea preparatele precum Novocalmin, Locamin și Alvotor se pot administra doar în urma unei recomandări
medicale.

Nu administrați copiilor aspirina!

Administrarea de aspirină la copii poate determina apariția sindromului Reye. Sindromul Reye este o afectiune severă care se caracterizează prin afectarea encefalului si afectare hepatică.

Cum administrăm antitermicele?

De primă intenție este acetaminofenul care se va administra la 6 ore. Dacă febra crește mai repede de 6 ore se vor alterna acetaminofen si ibuprofen la 4 ore. Dacă acestea sunt ineficiente sau daca febra recidiveaza mai repede de 4 ore se poate administra la recomandarea medicului curant un preparat pe baza de metamizol sodic.

Atenție febra se măsoară la 30 de minute după administrarea antitermicului. Temperatura nu coboară neapărat la o valoare normală, dupa administrarea antitermicelor febra scade cu aproximaiv 1-1.5℃.

Ce mai putem face pentru a ajuta copilul să se simta mai bine?

1. Hidratăm copilul. Hidratarea este esențială în timpul unui episode febril.
2. Lasam copilul imbracat subțire (in caz de frisoane il imbracam astfel incat să fie confortabil)
3. Comprese cu apa calduta, comprese cu hidrogel (frunte, ceafă, mănuțe, piciorușe)

Este important ca atunci când copilul are mai mult de 3 zile febră să fie consultat de un medic 

De multe ori copilul poate prezenta doar febră, fără alte simptome, iar atunci părinții tind deseori să învinuiască erupția dentară.
Erupția dentară poate determina o creștere a temperaturii până la 37.5℃, dar niciodată peste 38℃.

În timpul erupției dentare copilul prezintă o imunitate mai scăzută, iar faptul că este mereu cu jucăriile și mâinile în guriță poate determina apariția unor infecții virale. De aceea în timpul erupției dentare apare frecvent febra.

Există multiple boli care nu prezintă alte simptome în afară de febră. Infecția urinară și otita sunt adesea suspectate atunci cand copilul are febra crescută (T>39℃) fără a prezenta alte siptome. Roseola infantum debutează cu febră, erupția cutanată debutând abia după 3 zile. 

Faptul că mereu dăm vina pe erupția dentară ne face mai puțin vigilenți în privința febrei.

De reținut:

1. Hidratarea este esențială
2. Antitermicele se administrează când temperature crește peste 38℃
3. Metamizolul sodic se administrează doar cu recomandarea medicului
4. Aspirina este contraindicată la copii
5. Erupția dentară nu determină apariția febrei
6. Există multiple boli care se manifesta initial doar prin apariția febrei

Maria Mihai, Medic Rezident Pediatru

Instagram: pediatire.cu.empatie