Ochii, fereastra sufletului
Suntem atrași de ochii care ne privesc, și simțim din simpla lor privire sentimente ce nu trebuie verbalizate de cele mai multe ori. Privim ochii mamei din care izvorăște un râu de iubire și tandrețe când își privește bebelușul și nu e nevoie de niciun cuvânt că să înțelegem legătura dintre ei. Ochii iubitului când te strânge în brațe cu dor, spun toate poeziile de dragoste scrise vreodată, și atunci simți că tu ești Izolda, iar el Tristan.
Unul din simțurile ce ne fac să înțelegem lumea
Lumea în care trăim are câteva coordonate prin care noi încercăm să ne găsim drumul și locul. Vedem și înțelegem mai ușor aspecte ale vieții cotidiene, sau ne imaginăm locuri pe care nu le-am descoperit încă.
Există oameni care se nasc fără acest simt, și învață să descopere lumea altfel, învață să găsească noi coordonate și noi modalități de ghidaj. Ei trăiesc într-o lume în care roșu, poate are o anumită căldură iar înalt sau scund se măsoară altfel.
Dar acest simț se poate pierde și pe parcursul vieții, fie din cauze clinice sau accidente. Că părinți, atunci când avem primul contact cu bebelușul nostru, avem instinctiv nevoia confirmării că toate sunt la locul lor și toate simțurile funcționează perfect. Suntem atenți dacă copilașii reacționează la lumină, la stimuli de culoare și sunet. Sfatul medicului este că prima consultație oftalmologică să fie făcută între 6 și 12 luni. În cazul copiilor născuți prematur, această consultație este programată atunci când copilul a ajuns la o anumită greutate și poate fi consultat.
Retinopatia de prematuritate este principala cauza de orbire la copiii născuți prematur. Copilul prematur poate dezvolta o serie de alte afecțiuni oftalmologice, de aceea consultațiile trebuie să urmeze un program riguros, pentru a preveni orice complicație.
Vederea slabă poate schimba comportamentul copilului
În momentul intrării în colectivitate, un copil care nu poate distinge bine formele sau culorile, va avea dificultăți să se adapteze. Se va retrage din activități și forțat va deveni reticent în a mai participa la jocuri sau activități educative. Neobservate, aceste mici detalii pot duce la schimbări majore de comportament. Copilașul își va manifesta frustrarea prin agresivitate și izolare de comunitate.
Performanțele școlare ale copilului vor fi de asemenea afectate de o vedere slabă. Tabla de scris i se va părea atât de departe și plină de semne pe care nu le va înțelege. Fiți atenți la orice schimbare de comportament, de la clipitul excesiv până la durerile de cap apărute fără o explicație.
La noi în familie toată lumea purta ochelari, de la mic la mare, așa că atunci când am început grădinița mama m-a dus la oftalmolog la primul meu control. Îmi aduc aminte picăturile pe care mi le-a pus doctorul în ochi și care făceau ca lumea să se vadă tare ciudat și așa credeam eu că ar trebui să fie pe lună. Port ochelari de atunci, și nici nu mă mai recunosc în oglindă fără ochelari.
Dar ca copil lucrurile nu au fost așa de simple. Am trăit multe umilințe din partea copiilor și ochelarii mi-au fost sparți de multe ori. Acum, domnișoarele fashion addicted poartă ramele de ochelari ca un accesoriu shick, iar copiii nu se mai se simt stigmatizați pentru că sunt “ ochelariști”.
Strabismul și ochiul leneș, se pot remedia
Descoperite la timp, atât strabismul, cât și ambliopia ( boala ochiului leneș) se pot trata prin folosirea ocluzoarelor. Important este să fim atenți la ochișorii copiilor noștri, să urmărim că au o postură corectă atunci când citesc, să monitorizam timpul petrecut în fața ecranelor și mai ales să observăm dacă apare o problemă de focalizare, care se manifesta prin mijirea ochilor.
Discutați cu încredere cu medicul oftalmopediatru pentru a depista din timp orice afecțiune oftalmologică a copiilor. Nicio suspiciune nu trebuie ignorată, ea poate fi cea care face diferență.
Să păstrăm sănătatea ochilor copiilor noștri pentru că la maturitate minunăția sufletului să se poată oglindi cât mai frumos în ei.